Tallar el cabell segons la Fase de la Lluna

Com t'explicàvem en aquest article , hi ha una gran quantitat d'evidències científiques sobre la influència que té la Lluna sobre el nostre entorn i sobre nosaltres. Ara bé, en relació al nostre cabell pròpiament dit, la seva influència només es pot deduir de forma indirecta. La influència indirecta de la Lluna sobre el Cabell En l'article esmentat ja et comentàvem que els estudis (1),(2) científics evidencien que l a Lluna mostra una influència sobre la nostra producció hormonal . Per altra banda, és coneguda la relació existent entre les condicions del cabell i els nostres nivells hormonals, fins al punt d'explicar la progressiva fragilitat del cabell a mesura que envellim, o casos més extrems com l'alopècia androgenètica. La clau és la Melatonina La Melatonina és una hormona que es sintetitza a partir del neurotransmissor anomenat serotonina. Són coneguts els efectes que té la producció de melatonina en la nostra regulació del son. Tanmateix, també té altres

Mite vs Realitat: Necessites filtre UV per al cabell.

Amb l'inici del bon temps, la majoria de fabricants de productes per a la cura del cabell, llancen al mercat línies específiques amb filtre solar UV. 

Fa anys, fins i tot n'havíem venut al saló, encara que sempre ens havia quedat el dubte sobre si realment eren necessaris ja que, al cap i a la fi, ens semblava redundant amb una de les principals funcions del cabell.

LeLook Peluquería Sabadell: Es necesario el filtro solar UV para el cabello?

En aquest article examinarem aquesta qüestió fent una "volta" que ens durà a parlar de la Llum, de l'Arc Iris, d'explosions d'estrelles massives Supernoves, i del nostre Sol.

Entendre la Llum i els Raigs UV

La llum és una radiació electromagnètica visible per a l'ull humà.LeLook Peluquería Sabadell. El Mito del Filtro UV para el Cabello: Los colores y la longitud de onda El cervell humà interpreta les diferents longituds d'ona visibles com a colors; des del vermell, amb una ona més llarga (freqüència més baixa), fins al violeta (freqüència més alta).

Aquestes longituds d'ona, per exemple, expliquen l'ordre dels colors que veiem en un Arc Iris.

Els raigs UV, abreviatura de "raigs ultraviolats", són una altra radiació electromagnètica però que no és visible per a l'ull humà. Tenen una longitud d'ona més curta (freqüència més alta) que la llum visible.

LeLook Peluquería Sabadell. El Mito del Filtro UV para el Cabello: Espectro electromagnético

Com ja deus imaginar per la imatge anterior, quant més curta és una longitud d'ona (freqüència més alta) més energia hi ha per cada fotó. 

Per exemple, l'impacte directe d'un feix de Raig Gamma volatilitzaria un planeta sencer(1). Per sort, cap estrella propera a la Terra pot emetre'ls i, els pocs que ens arriben estan tan dispersos l'atmosfera i la magnetosfera els desvien.

Els Raigs del Sol

La nostra és una estrella molt jove i molt petita que emet una radiació electromagnètica que va des l'espectre infrarroig fins a l'ultraviolat(2). La banda infrarroja és la principal responsable de la calor.

Els raigs UV generalment es classifiquen en tres subtipus, en funció de la energia que duen:

  • Raigs UV-C: Són els raigs UV d'ona més curta i més energètics.
  • Raigs UV-B: Tenen una ona lleugerament més llarga. Són els principals responsables de les cremades solars, i dels danys cel·lulars, però també tenen un paper important en la producció de vitamina D.
  • Raigs UV-A: Tenen l'ona més llarga dels tres tipus de raigs UV. Tenen menys energia, però són capaços de penetrar més profundament en la pell i també poden contribuir als danys cel·lulars de la pell. Alhora, són els que permeten la vida ja que generen la fotosíntesi que produeix l'oxígen que respirem.

L'atmosfera de la Terra absorbeix el 98,7% de la radiació UV que ens envia el Sol. La UV-C no ens arriba perquè és absorbida per l'oxigen i l'ozó, la UV-B és gairebé tota absorbida per l'ozó i, finalment, la que ens arriba, és en un 99% UV-A.

Com reacciona el cos humà als Raigs UV?

Per a la majoria dels éssers vius, la radiació UV és necessària per a viure. En el cas dels humans, per exemple, la necessitem per poder sintetitzar la vitamina D(3).

Com amb qualsevol cosa, els excessos no són bons i, per això, el nostre cos fabrica una substància que ens serveix per protegir la nostra pell de l'excés de radiació UV: la melanina. Com ja saps, això explica el procés de bronzejat(4) de la pell.

Els UV afecten als cabells?

Si vas llegir l'anterior article del nostre blog, recordaràs que t'explicàvem que el color dels cabells depèn de la quantitat i el tipus de melanina que hi ha al seu interior. En això ja podem començar a intuir quina és la funció dels cabells.

En aquest altre article de la sèrie "Mite vs Realitat", t'explicàvem que la part exterior dels cabells (la que no es troba dins de l'epidermis) està formada per cèl·lules queratinitzades. És a dir, són una estructura sòlida i resistent sense nucli que contingui ADN (allò que es pot veure alterat pels raigs UV).

Així doncs, el que sabem és que els cabells són una estructura resistent de cèl·lules sense orgànuls i ADN, que conté melanina. 

Ara, segur, ja et pots fer una idea de quina és la principal funció dels cabells: Són el nostre protector solar natural!

Cal protegir el Protector?

Arribem ja al final d'aquest "viatge", que esperem t'hagi agradat tant de llegir com a nosaltres escriure'l.

El què sabem fins aquí és que els cabells són allò que protegeix el nostre cap justament de la radiació UV. Aleshores, què hi diu la ciència? Hi ha pocs estudis científics públics sobre un aspecte tant concret, però són ben concloents(5): els cabells fan correctament la seva funció.

La radiació UV és repel·lida per la melanina del cabell. Lògicament, això genera que alguns fragments de melanina es dissolguin, la qual explica que la nostra melena torni més rossa de les vacances d'estiu.

Els estudis científics, com el que citem aquí(5) també són ben concloents respecte als efectes estructurals de la radiació UV sobre el cabell: "No s'aprecien, en cap cas, canvis significatius en les propietats mecàniques o la topografia" del cabell.

És a dir, l'estructura del cabell no es veu afectada per la radiació UV i només se'n veu afectat el color.

Per tant, no cal utilitzar productes amb filtre UV per al cabell. El mite és fals.

Tingues en compte que en el cas de tenir el cabell poc poblat o molt fi, cosa que et deixarà la pell del cap al descobert quan es mulli, el més recomanable és fer servir crema protectora solar per la pell al cap!

Cal cuidar més el cabell a l'estiu?

T'estaràs preguntant, si no és pel Sol, aleshores, perquè quan torno de les vacances tinc el cabell tan malament? Cal cuidar-lo més o no? La resposta és sí, cal cuidar-lo més, però no a causa del Sol. 

Peluqueria LeLook Sabadell: el Cuidado del cabello en verano

En aquest article que vam escriure el 2021, t'expliquem quins són els factors que realment fan malbé els cabells durant l'estiu i quina és la millor forma de cuidar-lo en aquesta època.



____________________________________________

1- Agència Espacial Europea (ESA): ¿Estamos a salvo de la explosión de rayos gamma?

2- La Radiació solar

3- Deficiència de vitamina D 

4- El Bronzejat de la Pell

5- Hair color changes and protein damage caused by ultraviolet radiation