Mite vs Realitat: No cal cuidar tant els Cabells Blancs (II)

Com ja et vam explicar en aquest  article , els cabells blancs són una característica natural del procés d'envelliment i moltes vegades se'ls associa amb la falsa creença de ser més forts i resistents. Imatge generada per la IA  Adobe Firefly i editada per LeLook Deixo la Coloració i em despreocupo ja dels Cabells!  Respecte als cabells blancs, hi ha un altre error de percepció: Sovint, el fet de tenyir-se s'associa a la imposició cultural de mantenir un aspecte jove innecessàriament .  Així doncs, deixar-se el cabell blanc s'interpreta com un acte de rebel·lia i alliberament contra una obligació cultural purament estètica. Aquesta percepció d'avui en dia, però, no és del tot correcta. El fet de tenyir-se els cabells està documentat des de fa milers d'anys, a llocs i cultures de tot el planeta .  Se n'han trobat proves, tant per a homes com per a dones, a cultures tan disperses com la civilització Sumèria, la més antiga que es coneix (6.000 a.C.),

Mite vs Realitat: Els cabells s'acostumen al Xampú?

Un dels mites més arrelats en relació a la cura dels cabell és que "el cabell s'acostuma al xampú si no es canvia al llarg del temps". En aquest article, explorarem aquesta afirmació i t'oferirem una conclusió que pot estar allunyada, o no, de la saviesa popular.

LeLook-Peluqueria-Sabadell-Mito-Cambiar-Champu

El cabell és una estructura orgànica complexa, formada per cèl·lules vives a la part que hi ha a l'interior de la pell, i per cèl·lules queratinitzades(1) a la part exterior.

Els factors ambientals

Com qualsevol altra estructura orgànica, els cabells poden ser influïts per diversos factors ambientals com ara la contaminació, l'exposició al sol, el clima o la qualitat de l'aigua.

Aquests factors afecten l'estructura i la salut del cabell i, per tant, la seva textura i aparença en general. Això significa que qualsevol canvi en les condicions ambientals pot fer que el cabell sembli diferent, independentment que el xampú que estiguis utilitzant sigui l'habitual.

Així doncs, les necessitats del teu cabell podran variar en funció de l'estació de l'any, de la zona geogràfica on et trobis, o l'aigua que utilitzis entre moltes altres coses. 

Els canvis d'hàbits

Els canvis d'hàbits també tenen una gran influència sobre el cabellPer exemple, si comences a anar sovint a la piscina, el fet de tenir el cabell humit més habitualment, en un entorn amb un pH més alcalí que el cabell i amb metalls en suspensió, afectarà la seva estructura. De ben segur, llavors, et caldrà modificar la teva rutina de cura del cabell.

LeLook-Peluquería-Sabadell-Daños-Peinado

Lògicament, els canvis en la rutina de cura capil·lar també tenen un impacte significatiu en l'aspecte i la salut del cabell. Fets com variar la freqüència de rentat, utilitzar esporàdicament productes amb ingredients més agressius, canviar els estris o les rutines de pentinat, o utilitzar més eines de calor per al pentinat, poden afectar negativament l'estructura i les condicions del cabell. 

L'Efecte "Miracle"

És important tenir en compte l'efecte psicològic que experimentem quan comencem a utilitzar un nou xampú, igual que quan ens fan un tractament nou al cabell.

Sovint, quan comencem a una bona rutina de cura del cabell, podem percebre canvis sorprenents en la textura i en l'aparença: allò que popularment es coneix com l'"efecte miracle". Aquest efecte pot ser atribuït a l'entusiasme inicial pels canvis observats i a la novetat del producte.

Tanmateix, amb el pas del temps, aquest efecte tendeix a desaparèixer a mesura que ens acostumem als resultats. Allò que abans era un canvi extraordinari, ara és l'estat normal del cabell.

Mite o realitat

Després d'analitzar tots aquests factors que influeixen en l'estat del cabell, podem concloure que el cabell no s'acostuma al xampú en si mateix. Allò més raonable és atribuir els canvis en la salut i l'aparença del cabell als factors externs i als hàbits de cura capil·lar. 

Si a això li afegim que és habitual que es produeixi un "efecte miracle" quan comencem una nova rutina de cura, és molt normal acabar pensant que els productes que utilitzes ja no tenen efectes sobre el cabell. 

Tot i que podem experimentar un efecte inicial sorprenent amb un nou xampú, i que aquest deixi de ser percebut amb el pas del temps, això no significa que el cabell s'acostumi als seus ingredients.

Sí, cal anar canviant (o no)

En conclusió, el mite que el cabell s'acostuma al xampú no té cap fonament real. Però això no implica que sigui convenient utilitzar sempre els mateixos productes de cura del cabell. 

És recomanable seguir els consells de la teva estilista, ja que ella coneix les condicions del teu cabell i pot recomanar-te els productes més adequats per a tu en cada moment; o fins i tot la combinació de diferents xampús, quan calgui. 

LeLook Peluqueria Sabadell Champú Cabello Sano

Amb una cura capil·lar personalitzada i adaptada als teus hàbits, el teu cabell sempre estarà en el millor estat possible.


___________________________________________________

1- La queratinització és un procés bioquímic pel qual les cèl·lules epitelials especialitzades que es troben a la pell, les ungles i el cabell, perden el seu nucli i altres components cel·lulars, com els ribosomes i els orgànuls, conformant una estructura protectora fibrosa i resistent.