Tallar el cabell segons la Fase de la Lluna

Com t'explicàvem en aquest article , hi ha una gran quantitat d'evidències científiques sobre la influència que té la Lluna sobre el nostre entorn i sobre nosaltres. Ara bé, en relació al nostre cabell pròpiament dit, la seva influència només es pot deduir de forma indirecta. La influència indirecta de la Lluna sobre el Cabell En l'article esmentat ja et comentàvem que els estudis (1),(2) científics evidencien que l a Lluna mostra una influència sobre la nostra producció hormonal . Per altra banda, és coneguda la relació existent entre les condicions del cabell i els nostres nivells hormonals, fins al punt d'explicar la progressiva fragilitat del cabell a mesura que envellim, o casos més extrems com l'alopècia androgenètica. La clau és la Melatonina La Melatonina és una hormona que es sintetitza a partir del neurotransmissor anomenat serotonina. Són coneguts els efectes que té la producció de melatonina en la nostra regulació del son. Tanmateix, també té altres

Mite vs Realitat: Els cabells blancs són més forts i resistents (I)

Els cabells blancs són una característica natural del procés d'envelliment i moltes vegades se'ls associa amb la idea de ser més forts i resistents. En aquest article, explorarem si aquesta creença és un mite o si hi ha una base de realitat científica en la resistència i persistència dels cabells blancs.

LeLook Peluqueria Sabadell el Color y las Canas

Entendre els Cabells Blancs

El color dels cabells prové de la melanina, un pigment natural que es produeix a les cèl·lules anomenades melanòcits, que es troben al bulb del cabell, a la part més profunda de l'epidermis. Hi ha dos tipus de melanina: l'eumelanina (marronosa / negra) i la feomelanina (vermellosa / groguenca).

Els grànuls de melanina es troben distribuïts de manera irregular al llarg del còrtex i la cutícula(1). El color i la tonalitat dels cabells depèn de la distribució i la concentració dels dos tipus de melanina.

En els cabells més foscos, hi ha una concentració més gran de melanina -quanta més eumelanina, més fosc-, mentre que en els cabells més clars n'hi ha menys.

A mesura que envellim, els melanòcits acostumen disminuir la seva activitat o fins i tot deixar de produir melanina, la qual cosa condueix a la pèrdua de color i a la presència dels cabells blancs.

El Biaix de Supervivència

En la creença que els cabells blancs són més forts i resistents hi ha un biax cognitiu conegut com a biaix de supervivència, un subtipus del més genèric biaix de selecció. 

El biaix de supervivència és una tendència cognitiva que ens porta a prestar més atenció als objectes o fenòmens que sobreviuen al temps, mentre que ignorem o descartem els que desapareixen o no són tan evidents.

L'exemple més conegut és de la II Guerra Mundial: Intentant millorar la supervivència dels bombarders sota foc enemic es van realitzar mapes d'impacte. Els constructors van voler reforçar les zones dels avions que rebien més impactes, però la taxa de supervivència no va millorar.

Va ser el matemàtic i estadístic hongarès Abraham Wald(2) de l'Statistical Research Grup de la Universitat de Columbia qui va trobar la solució: allò que calia reforçar eren les parts amb menors impactes.

La mostra utilitzada eren els bombarders que tornaven, per tant, eren els impactes a les zones que no tenien marcades les que no permetien tornar als avions i formar part de la mostra.

És justament aquest biaix el que ens duu a creure erròniament que els cabells blancs són més persistents. Que els cabells supervivents acabin sent blancs no vol dir que els cabells blancs siguin més resistents, sinó que són els cabells que han pogut seguir el seu procés natural d'envelliment.

La Realitat sobre la força dels cabells blancs

Els cabells blancs, al igual que els cabells de qualsevol color, estan formats per fibres de queratina, una proteïna que els confereix resistència i durabilitat. En termes de resistència estructural, no hi ha evidència científica que suggereixi que els cabells blancs siguin intrínsecament més forts que els cabells de color.

Hi ha molts factors que influeixen en la resistència estructural del cabell més enllà de la pigmentació. Suposant que tots aquests factors fóssin idèntics entre dos cabells, el fet que l'un tingués el còrtex i la cutícula més densos per la presència de melanina i l'altre no, en realitat, implicaria una debilitat estructural major per al cabell blanc.

Així doncs, si bé els cabells blancs poden semblar més resistents i duradors, aquesta percepció està més relacionada amb la seva visibilitat que amb la seva força intrínseca.

En termes de resistència estructural, no hi ha una diferència significativa entre els cabells blancs i els cabells de color; i, en qualsevol cas, aniria en detriment dels primers. 

Tots els tipus de cabells requereixen cura i atenció adequades per mantenir-los en condicions òptimes. Amb una rutina de cura capil·lar adequada, els cabells blancs poden mantenir-se sans i amb bon aspecte al llarg del temps.

__________________________________________________

1- El cabell i les seves estructures.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Cabell

2- Abraham Wald (Cluj-Napoca, 31 d'octubre de 1902 - Nilgiris, 13 de desembre de 1950) va ser un matemàtic i estadístic jueu hongarès emigrat als Estats Units.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Abraham_Wald
https://llimargas.com/cuando-lo-obvio-no-es-cierto-el-caso-de-abraham-wald/