Tallar el cabell segons la Fase de la Lluna

Com t'explicàvem en aquest article , hi ha una gran quantitat d'evidències científiques sobre la influència que té la Lluna sobre el nostre entorn i sobre nosaltres. Ara bé, en relació al nostre cabell pròpiament dit, la seva influència només es pot deduir de forma indirecta. La influència indirecta de la Lluna sobre el Cabell En l'article esmentat ja et comentàvem que els estudis (1),(2) científics evidencien que l a Lluna mostra una influència sobre la nostra producció hormonal . Per altra banda, és coneguda la relació existent entre les condicions del cabell i els nostres nivells hormonals, fins al punt d'explicar la progressiva fragilitat del cabell a mesura que envellim, o casos més extrems com l'alopècia androgenètica. La clau és la Melatonina La Melatonina és una hormona que es sintetitza a partir del neurotransmissor anomenat serotonina. Són coneguts els efectes que té la producció de melatonina en la nostra regulació del son. Tanmateix, també té altres

Consells per Cuidar el Cabell a l'Estiu: Trencar mites, o no.

Ara que la calor és intensa, que estem molt més a l'aire lliure i ens banyem molt més a l'exterior, convé extremar la cura del cabell. Com ja et vam explicar a "La Cura del Cabell durant l'Estiu", és en aquesta època quan ens exposem més i durant més temps als quatre elements que més malmeten els cabells: el sol, la sal, el clor i l'aigua. 

LeLook-Peluqueria-Sabadell-Cabell-Estiu

El Sol i la Degradació Fotoquímica.
La queratina-α, la que conté Cisteïna, i que majoritàriament forma el cabell, és un component amb una alta sensibilitat a la degradació fotoquímica1. El sol no només n'evapora la humitat, sinó que interactua amb l'estructura química del cabell, la debilita, i n'afavoreix la pèrdua dels pigments.

Així doncs, en un moment com l'estiu, on la llum solar incideix amb més força i durant el qual ens hi exposem més temps, la degradació de la fibra és major. És exactament el mateix que li passa a la roba quan la deixes estesa al Sol: Els teixits naturals menys tramats en pateixen més els efectes, i els pigments artificials de menor qualitat es degraden més ràpidament que els de major qualitat.

La Sal, l'Osmosi i l'Efecte Peeling.
La Sal en concentracions altes té dos efectes molt negatius per al cabell. El primer d'ells, i potser el més important és que, a causa de l'osmosi2, absorbeix la humitat que hi ha a l'interior del cabell. Alhora, impedeix que la fibra es recuperi amb la humitat ambiental amb la qual cosa el cabell es resseca ràpidament. 

El segon efecte negatiu és que els cristalls de sal tenen un efecte peeling3 que aixeca i arrenca les escates de la cutícula. Això accelera la deshidratació de la fibra i en debilita encara més l'estructura, alhora que facilita la pèrdua dels pigments que donen color al cabell, especialment en els cabells acolorits i tractats químicament.

No és només el Clor, són els metalls oxidats i els algicides.
LeLook Peluqueria Sabadell: Cabell verd piscina
L'aigua de les piscines no només es caracteritza per tenir una alta concentració de clor, sinó que també presenta altres elements químics, com el sulfat de coure, que s'utilitza com a algicida per a evitar la formació de "verdet". L'aigua de les piscines tendeix a presentar, a més, una concentració més elevada de partícules metàl·liques oxidades que l'aigua de mar o la domèstica. 

El to verdós que es nota especialment sobre cabells rossos i els cabells més porosos, en realitat no és degut al clor com generalment es pensa, sinó que és degut als metalls oxidats a l'aigua, i especialment al sulfat de coure, que penetren dins la cutícula. 

El clor és un agent oxidant que actua sobre els metalls que hi ha tant a l'aigua com a la fibra capil·lar, alhora que oxida la pròpia fibra del cabell. De la mateixa manera que quan t'apliquem color a LeLook no recomanem aplicar el tint sobre mitjos i puntes, perquè ja han passat un procés d'oxidació (t'ho expliquem a aquí), no és recomanable oxidar-lo amb l'exposició al clor.

L'Aigua. Els extrems són dolents.
Com ja t'hem explicat alguna altra vegada, l'aigua també actua com un agent negatiu per al cabell, encara que ho fa de manera indirecta. Les condicions d'humitat extremes, incloent la humitat ambiental, ja sigui per excés o per defecte, debiliten la fibra capil·lar i actuen com a potenciadors dels altres agents que malmeten el cabell.

LeLook Peluqueria Sabadell: Cabell ampliatEl contacte amb l'aigua altera temporalment l'estructura química del cabell ja que trenca els ponts d'hidrogen de la queratina, encara més quan s'hi afegeix escalfor. Això és el què explica que la forma del cabell canviï quan el mullem. En alguns casos de cabells molt arrissats, pot arribar a duplicar la seva llargada! 

A més d'alterar l'estructura del cabell, l'aigua omple els espais buits de la fibra. Això fa obrir la capa externa del cabell, la cutícula -imagina-la com les teules d'una teulada- i, per tant, facilita l'agressió els agents externs sobre la part interior.

El fet de tenir el cabell mullat facilita que els cristalls de sal, els metalls oxidats, i els productes químics de les piscines, entrin a la fibra capil·lar. I sí, l'aigua realment provoca un efecte lupa respecte la llum solar, no és un mite urbà.

Com cuidem el cabell, doncs?

Coneixent ara quins són els agents externs que més afecten al teu cabell durant l'estiu, arriba l'hora de prendre mesures per protegir-lo i reparar-lo. La millor opció seria intentar fugir d'aquests elements però, lògicament, això serà gairebé impossible de fer si vols gaudir del temps lliure de les vacances.

Evitar el Sol.
Sempre que puguis, intenta protegir el teu cabell del sol, especialment quan estigui mullat ja que l'aigua provoca un efecte lupa i concentra els raig solars. La utilització de barrets, pameles, gorres o mocadors, sobretot durant les hores de major exposició solar, t'ajudarà a protegir el teu cabell. 

Protectors solars per al cabell, sí o no?
Els raigs UV afecten a les cèl·lules vives pel fet de generar radicals lliures que poden alterar la informació genètica d'aquestes, però el cabell no està format per cèl·lules vives, ja que la queratinització és justament la conversió en un element inorgànic. L'única part formada per cèl·lules viva del cabell es troba sota la pell al fol·licle pilós.

Així doncs, sentim haver de dir-te que els productes amb SFP per al cabell que t'has anat aplicant, no t'hauran servit de gaire i és que el cabell no és un teixit viu com la pell. Tal com responia Laura Bey, química orgànica especialitzada en Bellesa i en Cura del Cabell, a una pregunta que li feina una seguidora seva a les xarxes socials:

LeLook Peluqueria Sabadell: Filtro UV para el pelo
"Oblida't dels SFP per al cabell.
No funcionen i són pur màrqueting.
Estaràs llençant els diners estúpidament."
Laura Bey, Química orgànica.

Per altra banda, els principals elements que s'utilitzen com a protectors contra els raigs UV, són o bé òxids de metalls com el diòxid de titani, o l'òxid de zinc -el cabell pot verdejar més-, o bé silicats com la mica, el talc, l'argila, la caolinita o la bentonita que, en ser elements absorbents de la humitat, ressequen la fibra capil·lar de la mateixa manera que ho fa la sal.

Evitar l'aigua.
Sí, ja sabem que a l'estiu és un impossible però si pots evitar mullar el cabell, molt millor. En el cas que no ho puguis resistir, el nostre consell és que, un cop surtis de la piscina o del mar, et passis aigua corrent pel cabell; la concentració de químics i metalls oxidats o de sal a l'aigua de les dutxes és molt menor i, per tant, t'ajudarà a minimitzar els efectes negatius.

Després de remullar-te el cabell amb aigua "bona" treu l'excés l'aigua amb una tovallola que no hagis fet servir per eixugar-te el cos, i sense fregament ja que la tracció mecànica sobre el cabell també fa malbé la cutícula.

Quan hagis eliminat l'excés d'aigua, aplica un producte desenredant i pentina't amb una pinta o un raspall de pua ampla. A LeLook et recomanem que utilitzis els productes de la línia Hydrate o l'Indulging Fluid Oil, tots ells d'Authentic Beauty Concept. I recorda que cal intentar no exposar-lo al sol mentre el cabell sigui humit. 

Intensifica la teva rutina de Cura del Cabell.
A l'estiu, cal intensificar la teva rutina de cura del cabell i, com que ens rentem més el cabell, és important utilitzar xampús que aportin una mica d'hidratació i que siguin curosos amb la cutícula. Amés, en aquesta època és imprescindible utilitzar un condicionador, sí o sí, fugint més que mai dels productes amb silicona -en aquest artícle t'expliquem el perquè-.

A LeLook et creiem que les millors opcions són la línia Hydrate, amb extractes de mango (antioxidant) i d'alfàbrega (calmant i purificant), i la línia Glow, amb extractes de dàtil i canyella. Aquestes línies d'Authentic Beauty Concept, a més, treballen molt bé juntes en combinació.

Si durant la resta de l'any no acostumes a aplicar una cura amb mascareta, ara sí que és el moment de fer-ho -no ens val l'excusa que no tens temps!-. I si ja hi estàs acostumada, només caldrà que redueixis el temps entre rutines, en comptes de cada 10-15 dies, fes-ho cada setmana. 

Protectors tèrmics per al cabell.
T'hem explicat que no cal utilitzar productes amb filtre solar UV per al cabell, el què sí que pots fer a mode de protecció extra, és aplicar-te un producte amb protector de calor que no utilitzi silicones, com quan has d'utilitzar l'assecador o la planxa del cabell. Aquests productes protegeixen la cutícula del cabell dissipant l'escalfor i, per tant, disminueixen l'evaporació de la humitat del cabell.

Tots els productes d'acabat d'Authentic Beauty Concept, incorporen protector contra l'escalfor de fins a 230ºC, així que tria és que més s'ajusti al teu estil i aprofita aquesta protecció extra que et donen.





--------------------------------------------------------------------------------------------------------