Tallar el cabell segons la Fase de la Lluna

Com t'explicàvem en aquest article , hi ha una gran quantitat d'evidències científiques sobre la influència que té la Lluna sobre el nostre entorn i sobre nosaltres. Ara bé, en relació al nostre cabell pròpiament dit, la seva influència només es pot deduir de forma indirecta. La influència indirecta de la Lluna sobre el Cabell En l'article esmentat ja et comentàvem que els estudis (1),(2) científics evidencien que l a Lluna mostra una influència sobre la nostra producció hormonal . Per altra banda, és coneguda la relació existent entre les condicions del cabell i els nostres nivells hormonals, fins al punt d'explicar la progressiva fragilitat del cabell a mesura que envellim, o casos més extrems com l'alopècia androgenètica. La clau és la Melatonina La Melatonina és una hormona que es sintetitza a partir del neurotransmissor anomenat serotonina. Són coneguts els efectes que té la producció de melatonina en la nostra regulació del son. Tanmateix, també té altres

LeLook Haircare: La Cura de Cabells Sensibilitzats i Curly

La Cura del Cabell: Sensibilitzats i Curly

Si has vingut a LeLook, ens hauràs sentit a dir que els nostres treballs els completes tu a casa utilitzant els productes i duent la rutina de cura del cabell que et recomanem; i que ambdues coses cal anar adaptant-les a les necessitats de la teva melena periòdicament.

En aquest article t'explicarem quins són els productes més adequats per tenir cura del teu cabell quan el tens sensibilitzat, així com els passos que has de seguir a casa per tal de mantenir-lo sa i hidratat. Són productes i rutines que van molt bé per al cabell sec, trencadís i encrespat, i que també són recomanables per al cabell curly.

Com t'explicàvem als posts que vam dedicar al Mètode Curly (I) i (II), l'any 2020, els cabells arrissats, per la seva pròpia estructura, pateixen una major deshidratació i una major pèrdua de proteïnes i de lípids que els cabells més llisos, és per això que els podem considerar també com un cabell sensibilitzat.

Peluqueria LeLook Sabadell: Sanear Cabello Dañado

Digues adeu a les silicones i els sulfats.

Els productes de cura del cabell no naturals, porten silicones no hidrosolubles(1) que l'únic que fan és maquillar l'encrespament sense millorar les condicions del cabell. No només envolten la cutícula, evitant que els productes reparadors restaurin la fibra capil·lar, sinó que penetren dins d'ella, impedint que aquests buits puguin ser omplerts per lípids i proteïnes.

Peluqueria LeLook Sabadell Rutina Cuidado Cabello Dañado

Al seu torn, la majoria dels xampús no naturals contenen sulfats surfactants(2), els quals, per la seva potència, malmeten la cutícula del cabell, empitjorant-ne la pèrdua de proteïnes, de lípids i accentuant-ne la deshidratació; ho noten especialment els cabells arrissats i els sensibilitzats ja que són més propensos a patir aquests efectes adversos.

A LeLook recomanem utilitzar productes com més naturals millor per tal d'eliminar les silicones i els sulfats. Tanmateix, no només es tracta de prescindir d'aquests ingredients, sinó també de seguir un procés per eliminar-los del cabell. Tingues en compte que quan portem molt temps utilitzant productes sintètics, especialment en el cas de les silicones, s'acaben acumulant a la cutícula i a l'interior del fibra capil·lar.

Rutina prèvia: Desintoxicació del cabell.

Abans de començar a aplicar les rutines de cura del cabell pròpiament dites, hauràs de tractar la teva melena per eliminar els residus acumulats amb el pas del temps.

Començarem per eliminar les silicones acumulades ja que són les que impedeixen qualsevol millora estructural del cabell.

Peluqueria Sabadell Authentic Beauty Concept Deep Cleansing Shampoo Cabello CurlyCurly

En aquesta etapa hauràs d'utilitzar un xampú clarificant (purificant), fins i tot amb sulfats surfactants, ja que el què interessa en aquest moment és eliminar els residus acumulats en el cabell.

A LeLook et recomanem que utilitzis el xampú purificant Deep Cleansing d'Authentic Beauty Concept, elaborat amb extracte d'arròs violeta procedent de Comerç Just, vegà certificat, i lliure de parabens i de silicones.

Ja t'avisem que, durant aquest període no notaràs una millora, i fins i tot és possible que te'l vegis pitjor, però has de tenir en compte que li estàs traient anys de "maquillatges" a base de silicones. El què estaràs veient és l'estat real del teu cabell.

Sanejar: Toca tisora, sí o sí.

Passat el període de "desintoxicació" del cabell, arriba el moment de sanejar-lo. Sí, no te n'escapes. Les puntes del cabell estaran obertes i caldrà tallar-les perquè, assumeix-ho, no es recuperaran per molt bons productes que utilitzis.

Un cop el teu cabell estigui lliure de silicones i sanejat ja podràs començar començar una rutina de cura del cabell que et portarà a gaudir d'una melena sana i brillant de veritat.

La Rutina de Cura del cabell.

Un cop tinguis el cabell sense residus, serà l'hora de començar a dur a terme una rutina de rentat i cura del cabell amb els productes adequats.

En aquest punt del procés, ja hauràs de deixar de banda els productes que continguin sulfats surfactants, definitivament. Les silicones ja les hauràs abandonat en l'estadi anterior.

Peluqueria Sabadell Montibello Low Poo Decode Zero Shampoo

El Xampú: Suau i hidratant.

Com ja t'hem explicat més amunt, al principi notaràs la melena més seca. és normal. El teu cabell necessitarà una aportació extra d'hidratació i de lípids.

En aquest moment, per a nosaltres, resulta ideal el nou xampú Low-Poo de la línia Decode Zero, amb oli d'alvocat. Un xampú suau que aporta un extra d'hidratació.

Més endavant, un cop tinguis la teva melena ben recuperada, serà el moment de valorar amb la teva estilista quines altres línies de productes s'ajusten millor a les necessitats del teu cabell.

El Co-Washing.

Un dels punts que més va cridar l'atenció en el seu moment del Mètode Curly, és el que s'anomena Co-Wash o Co-WashingEl Co-Wash consisteix en alternar les rentades del cabell fetes amb el xampú, amb rentades fetes amb un condicionador netejador. 

En realitat, igual que el mètode que va estar tant de moda fa dos anys, la idea no és nova. Fent una ullada a Google ja se'n troben articles que en parlaven i cerques relacionades el 2004(3). A LeLook recordem, com a mínim tres onades en el qual el co-washing es va convertir en maistream.

El Co-Washing és aconsellable per a cabells que es renten amb molta freqüència i que igualment necessiten una cura d'hidratació. Es pretén evitar l'agressió provocada per l'ús intensiu del xampú, compensant-lo amb un producte condicionador netejador.

Peliqueria LeLook Sabadell Método Curly Co-Wash Decode Zero

El Co-Washing també és molt aconsellable per a persones que practiquen esport amb regularitat.

Tingues en compte que tant l'aigua de les piscines com la domèstica són molt agressiva per al cabell.

Resulta molt millor utilitzar un condicionador netejador que no pas fer servir un xampú, o no posar-se res al cabell mullat que el protegeixi de l'alcalinitat de l'aigua(4).

Si et cal fer Co-Washing és important utilitzar un producte específic per a això. No és adequat utilitzar un condicionador normal, ja que no et netejarà el cabell i el cuir cabellut, i només aconseguiràs tenir massa pes al cabell i la sensació de tenir-lo brut.

Per al Co-Washing, et recomanem el nou Decode Zero Co-Wash Clean Conditioner que la firma catalana Montibello acaba de llançar; un condicionador netejador enriquit amb mantega de karité.

L'ús del Condicionador.

Si no et rentes o mulles el cabell cada dia i necessites aportacions d'hidratació, lípids i proteïnes, el més aconsellable és l'us de condicionadors sense silicones no hidrosolubles.

A l'hora d'aplicar el condicionador, cal fer-ho amb el cabell humit, però no saturat d'aigua. Treu l'excés d'aigua, fent pressió amb les mans sense fregar el cabell, abans d'aplicar-lo a mitjos i puntes

En el cas dels cabells més sensibles, com el cas dels cabells curly, utilitza un raspall de pua ampla per tal d'ajudar a desenredar-lo. D'aquesta manera s'evita agredir la fibra del cabell per la fricció.

A LeLook, ens encanten els condicionadors d'Authentic Beauty Concept. Totes els condicionadors d'aquesta marca són naturals, són certificats per la Vegan Society(5), i no contenen ni silicones ni parabens. Les nostres  estilistes t'aconsellaran quina és la línia que s'adequa millor a les condicions del teu cabell.

L'ús de la Mascareta.

En el cas de cabells amb una major necessitat d'hidratació és molt recomanable una rutina que inclogui l'aplicació d'una mascareta un cop a la setmana o bé cada quinze dies en funció de l'estat del cabell. Com en el cas del condicionador, cal fer-ho traient l'excés d'aigua sense fregar el cabell i, si cal desenredar, utilitzant raspalls o pintes de pua ampla per evitar la fricció.

A diferència del condicionador que requereix poca estona d'exposició, les mascaretes requereixen un temps d'exposició d'entre 15 i 20minuts, i millor si és amb una mica d'escalfor humida.

I respecte a la utilització de les mascaretes, oblida't de les llegendes urbanes. Aplicar-la sobre el cabell sec, o estar moltes hores amb la mascareta posada -fins hi tot, hi ha qui aconsella tota la nit!-, no millora els seus efectes sobre el cabell.

La Rutina de Pentinat i Acabat.

Un cop surtis de la dutxa, ja sigui després d'esbandir-te el condicionador o la mascareta, és important no fer fricció amb la tovallola sobre el cabell.

La millor forma d'eixugar el cabell és embolcallar-lo amb una tovallola i deixar que aquesta vagi absorbint l'excés d'aigua; mentrestant, pots dedicar el temps per a fer altres rutines, com la hidratació corporal o la facial.

En cas que no tinguis temps i necessitis eixugar-te el cabell més ràpidament, com ja t'hem explicat, és important que no exerceixis fricció. Has d'anar xopant la tovallola sense fregar el cabell. La fricció, igual que si estiguessis rentant a ma una peça de roba delicada, malmet la cutícula del cabell, que és justament el que volem reparar amb les rutines de cura capil·lar.

Els productes de Tractament "Leave-in" i d'Acabat.

Ja sigui amb el cabell lleugerament humit o ja sec, arriba el moment d'aplicar els productes de tractament leave-in o els productes d'acabat per donar forma que més s'adeqüi al teu pentinat i a l'estat del teu cabell.

Peluquería LeLook Sabadell Indulging Fluid Oil Tratamiento Reparador Cabello
Un producte que ens encanta a LeLook, ideal per a cabells sensibilitzats perquè aporta una combinació d'hidratació i reparació molt bona és l'oli de cura Indulging Fluid Oil d'Authentic Beauty Concept.

Es tracta d'un oli de llavor de Crambe Abyssinica, transparent i lleuger que pot aplicar-se molt fàcilment al cabell sense haver de patir per deixar-lo greixós.

És un oli vegà i sense silicones, que segella les puntes obertes, aportant un acabat brillant i suau al cabell, aplicant-lo tant sobre el cabell humit com sec.

A més de reparar i hidratar és un producte que facilita el pentinat i aporta protecció tèrmica fins a 230ºC. S'aplica sobre mitjos i puntes. Quan s'utilitza sobre el cabell humit cal aplicar un màxim de dues dosificacions, i només una sobre el cabell cabell sec. 

Com a productes de definició per als cabells arrissats, a LeLook ens agraden dos nous gels de la firma catalana Montibello que pertanyen a la línia Decode Zero, i que han estat certificats com a aptes pel Mètode Curly encara que porten silicones (són hidrosolubles): el gel activador Flow, i el gel definidor Loop.

El gel Flow potencia la forma natural del ris sense donar pes ni encartronar, mentre el gel definidor Loop aporta una major elasticitat i resistència al ris, tot mantenint la seva forma natural.

Si tens el cabell arrissat, hauràs de deixar de banda definitivament un dels productes més utilitzats des de fa temps per a la definició dels rínxols: les espumes.  

Les espumes definidores tradicionals, siguin de major o menor grau de fixació, porten una gran quantitat d'alcohols que ressequen molt la fibra capil·lar, la qual cosa espatlla la cutícula i, per tant, empitjora l'encrespament posterior. 

Com a alternativa, un producte que ens agrada molt per tal de definir els rínxols és l'Amplify Mousse d'Authentic Beauty Concept, amb una composició sense polímers artificials i sense silicones. És una mousse, amb protector de calor fins a 230º C, que combina midó de patata, oli de jojoba i oli de coco.

En general, tots els productes d'acabat d'Authentic Beauty Concept ens agraden molt ja que, com la resta de productes de la marca, són molt respectuosos amb el cabell, són certificats per la Vegan Society, no contenen silicones ni parabens, i tots els productes naturals que contenen són procedents de Comerç Just.

L'ús de l'Assecador: Trencar el cercle viciós.

Generalment, qui pateix amb una melena sensibilitzada i que s'encrespa molt, utilitza l'assecador a alta temperatura per intentar "controlar" el cabell. Això l'únic que fa és malmetre més la fibra capil·lar.

Si tens el cabell sensibilitzat, ja sigui per tractaments químics, per factors ambientals o per la seva pròpia forma, requereix que siguis molt curosa amb la cutícula del cabell i, per tant, amb l'ús del l'assecador de cabells.

Els cabells més propensos a la deshidratació i a l'encrespament pateixen més l'estrès tèrmic que provoca l'assecador sobre la cutícula del cabell. És per això que, si cal que facis servir assecador, és necessari utilitzar un producte d'acabat amb protector tèrmic, com els que t'hem comentat.

Al mateix temps, els cabells amb més tendència a l'encrespament, s'han d'assecar fent servir la menor velocitat d'aire possible. En el cas dels cabells curly, aquesta necessitat és encara més accentuada i per això cal utilitzar un difusor

5 Tips per a la Cura del Cabell.

Com a resum, et deixem aquí els 5 punts clau a seguir per tal de tenir una melena sana, brillant, i sense encrespament. Són aplicables a qualsevol tipus de cabell, encara que són especialment recomanables per al cabells més malmesos i els que tenen tendència natural a l'encrespament com els cabells arrissats.

1- Evita utilitzar sèrums, olis, i productes leave-in que duguin silicones no hidrosolubles.
No et refiïs que a l'etiqueta del davant hi posi, vegà, natural, o orgànic. Acostuma't a mirar la composició dels productes que utilitzes. Com a norma general, només són acceptables les que comencen per PEG- i acaben en -one o les que acaben amb copolyol.

2- Evita utilitzar xampús que continguin sulfats surfactants.
Altra vegada, no et refiïs de l'etiqueta davantera i mira la composició. Els surfactants a evitar són els SLS o SDS (Sodium Lauryl Sulfate o Sodium Dodecyl Sulfate) i els SLES (Sodium Laureth Sulfate).

3- Utilitza productes com més naturals possibles millor.
Tampoc cal que siguin 100% naturals. Pensa que hi ha molts components "sintètics" que són perfectament sans i que sovint substitueixen a components d'origen animal.

4-  Adopta una rutina setmanal de cura del cabell, d'hidratació i reparació.
Tingues paciència i no esperis resultats miraculosos a curt termini. Els "miracles" impliquen química i maquillatge, no reparació.

5- Utilitza els productes que et recomani la teva estilista.
T'ajudarà a adaptar-los a les condicions de la teva melena, a la seva evolució i a les condicions ambientals de cada etapa. 

-------------------------------

1- Quan és parla d'evitar les silicones, ens referim a evitar les silicones que no són hidrosolubles. És a dir, les silicones que no es dissolen en contacte amb l'aigua. Hi ha silicones solubles a l'aigua que s'incorporen als productes tant per controlar factors com la viscositat del mateix com per influir en el cabell, però que no tenen efectes permanents sobre aquest precisament perquè es dissolen quan entren el contacte amb l'aigua.
En aquesta pàgina hi trobaràs quines són les silicones permeses en el Mètode Curly i quines no:
https://www.metodocurly.com/siliconas-y-el-metodo-curly-girl/

2- Un surfactant és un tensioactiu. Segur que recordes anuncis on et diuen que un detergent que protegeix la roba no porta tensioactius. Doncs, passa el mateix en el cas dels cabells.

3- En aquesta imatge hi trobaràs la comparativa de cerques a Google sobre la Hidratació del cabell, el Co-Wash i el Mètode Curly; S'hi veu clarament que cap d'aquests conceptes és nou. Ja apareixien el 2004.

El Co-Wash sempre ha anat molt lligat a la Hidratació del cabell, i ambdós conceptes sempre han estat més tendència que el Mètode Curly. Tanmateix, s'observa clarament que les cerques sobre aquest mètode van tenir un boom entre mitjans del 2019 i mitjans del 2021. Des de llavors, progressivament ha deixat de ser una tendència de cerca.

4- A Sabadell, com a totes de poblacions de l'àrea metropolitana i el litoral, l'aigua es classifica com a dura o molt dura. Això comporta una major alcalinitat que afecta negativament la cutícula del cabell.
https://www.aiguessabadell.cat/ca/aigua-de-l-aixeta-aigua-de-qualitat

5- The Vegan Society, fundada el 1944, és justament l'ONG que va inventar el terme vegà.
https://ca.wikipedia.org/wiki/The_Vegan_Society

-------------------------------