Tallar el cabell segons la Fase de la Lluna

Com t'explicàvem en aquest article, hi ha una gran quantitat d'evidències científiques sobre la influència que té la Lluna sobre el nostre entorn i sobre nosaltres.

Peluquería LeLook Sabadell: El Corte de Pelo y las Fases de la Luna

Ara bé, en relació al nostre cabell pròpiament dit, la seva influència només es pot deduir de forma indirecta.

La influència indirecta
de la Lluna sobre el Cabell

En l'article esmentat ja et comentàvem que els estudis(1),(2) científics evidencien que la Lluna mostra una influència sobre la nostra producció hormonal.

Per altra banda, és coneguda la relació existent entre les condicions del cabell i els nostres nivells hormonals, fins al punt d'explicar la progressiva fragilitat del cabell a mesura que envellim, o casos més extrems com l'alopècia androgenètica.

La clau és la Melatonina

La Melatonina és una hormona que es sintetitza a partir del neurotransmissor anomenat serotonina. Són coneguts els efectes que té la producció de melatonina en la nostra regulació del son. Tanmateix, també té altres efectes importants que són els que ens interessen aquí.

La Melatonina és un potent antioxidant que redueix la mort dels queranòcits, les cèl·lules encarregades, en el cas que ens ocupa, de la queratinització que forma el cabell.

A més, estimula la producció d'estrògens, la qual cosa contraresta la debilitació del cabell provocada pels andrògens.

Finalment, la Melatonina incrementa la fase de creixement cel·lular, escurçant la fase de caiguda (telògena).

Així doncs, la melatonina no només ajuda a créixer més el cabell, sinó que també ajuda per vies diferents a evitar-ne la caiguda.

La Lluna i la Melatonina

Hi ha una relació entre les fases del cicle lunar i la producció de melatonina? Doncs, sí. En diversos estudis sobre el son s'ha demostrat que, al voltant la lluna plena, el temps total de son disminueix uns 25 minuts de mitjana i que, en canvi, al voltant de la lluna nova, augmenta en 30 minuts de mitjana.

Peluquería LeLook Sabadell: La Luna influye en la Salud del Cabello
Això vol dir que la producció de serotonina i melatonina augmenta durant els dies propers a la lluna nova i disminueix al voltant de la lluna plena.

Tot i que no s'han fet estudis concrets sobre els éssers humans, els estudis fets sobre animals(3) confirmen que existeix aquesta sincronia entre les fluctuacions de la melatonia i les fases de la Lluna.

Així doncs, durant la lluna nova el nostre cos fabrica més melatonina; la substància que afavoreix la salut i el creixement del cabell.

Tallar el Cabell segons
les fases de la Lluna

Un cop aquí, ens plantejem si allò que es diu habitualment sobre el tall de cabells i les fases de la Lluna té sentit. Fins a quin punt allò que aconsella habitualment la sabiesa popular és cert?

La Lluna Nova

Entre la lluna minvant i la lluna nova, el nostre cos haurà estat produint cada dia més melatonina i, per tant, el cabell arribarà al seu punt àlgid pel què respecta a creixement i força. A partir d'aquí, s'anirà reduint aquest efecte.

LeLook Peluqueria Sabadell: Luna Nueva

És, doncs, un bon moment per a tallar els cabells curts si volem que la forma del tall ens duri més, ja que a partir d'aquí el creixement del cabell s'anirà alentint fins a la lluna plena.

En canvi, tal com diu la tradició, si el què es vol és una melena més llarga, no és un bon moment per a tallar el cabell.

La Lluna Creixent

Amb la lluna creixent, el nostre cos haurà anat produint cada dia menys melatonina i, per tant, el cabell haurà anat reduint el seu creixement. Aquesta reducció s'anirá accentuant fins a la lluna plena.

LeLook Peluqueria Sabadell: Luna Creciente

En aquesta fase, la sabiesa popular l'erra en dir que tallar el cabell durant aquests dies farà que creixi més ràpid i amb més força.

La reducció progressiva de la melatonina fins al mínim de la lluna plena farà que, si es tallen els cabells durant aquesta fase, aquests creixin més lentament.

En canvi, és un bon moment per a protegir i revitalitzar el cabell amb tractaments d'hidratació profunda o amb tractaments de proteïnes per tal que encari la pitjor fase de creixement amb més salut.

La Lluna Plena

Amb la lluna plena, el nivell de producció de melatonina haurà arribat al punt més baix i, per tant, el cabell veurà reduïda la seva fortalesa i el seu ritme de creixement al màxim.

LeLook Peluqueria Sabadell: Luna Llena

Com que a partir d'aquí tornaran a pujar els nivells de producció de melatonina, és el moment ideal per als canvis dràstics, ja sigui per canviar de color com per tallar i tractar els cabells més malmesos. 

A partir de la lluna plena, tal com es diu popularment, es produirà una regeneració més profunda del cabell.

La Lluna Minvant

A la fase de lluna minvant, la producció de melatonina anirà augmentant i, per tant, el cabell anirà creixent més i anirà sent més vigorós. Aquests major producció seguirà incrementant-se fins a la lluna nova.

LeLook Peluqueria Sabadell: Luna Menguante

Tal com diu la tradició, doncs, serà un bon moment per a tallar aquelles melenes més malmeses per tractaments químics.

Si el què es vol és una melena més llarga, serà el moment de sanejar les puntes ja que, a partir d'aquesta fase, els cabells creixeran més ràpid i més vigorosos fins a l'arribada de la lluna nova.

Per la mateixa raó, contrariament al què diu la sabiduria popular, no serà un bon moment per tallar els cabells curts.

Conclusions: La norma general.

Tenir en compte les fases de la Lluna alhora de prendre decisions sobre què fer amb el teu cabell, té una certa base científica, ni que sigui de forma indirecta.

Si has llegit fins aquí hauràs vist que seguir la cultura popular no sempre l'encerta, si allò que tenim en compte són les evidències científiques.

Aleshores, com a norma general podem dir que, d'acord amb les evidències científiques, quanta menys llum reflecteixi la Lluna, més creixerà el teu cabell i en millors condicions es trobarà.



_____________________________________

1- "Evidence that the Lunar Cycle Influences Human Sleep".
Current Biology. Juliol del 2013.
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(13)00754-9

2- "Novel perspectives on the influence of the lunar cycle on the timing of full-term human births".
Chronobiology International. Juliol del 2020.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32703035/

3- "Impacts of moonlight on fish reproduction".
Mar Genomics. Abril del 2014.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24393605/