Durant segles, o més aviat mil·lenis, la cultura popular ha considerat que la Lluna té un poder especial sobre els humans fins al punt d'influir en el nostre comportament i, fins i tot, en l'evolució de malalties.
Aquesta impacte de la Lluna a la nostra cultura ens ha dut a generar llegendes com les dels homes llop, a assumir paraules com "llunàtic" per referir-nos a persones amb comportaments inestables, o a que l'Almanac del Pagès recomani diferents activitats agrócoles segons les fases de la Lluna.
Més enllà de la cultura popular, podem afirmar que la Lluna té poders sobre nosaltres? Hi ha estudis científics i de recerca publicats que donin suport a aquestes afirmacions? I, concretament, és cert el mite que relaciona el tall del cabell amb les fases lunars?
La influència de la Lluna sobre el nostre entorn.
Si bé és sobradament conegut que la Lluna exerceix una influència gravitatòria sobre la Terra, i que aquesta influència es manifesta en fenòmens com les marees, les seves conseqüències podrien anar més enllà.
Tal com sempre ha dit l'Almanac del Pagès, hi ha estudis científics(1) que concluen que la llum de la Lluna té influència en la germinació de determinades plantes.
De la mateixa manera, hi ha múltiples estudis que determinen una correlació directa entre la fase lunar i els cicles reproductius d'animals aquàtics(2),(3).
Altres estudis han determinat que el cicle lunar pot afectar el canvi evolutiu dels insectes, que les variacions diàries de melatonina i corticosterona desapareixen durant els dies de lluna plena en el ocells, o que hi ha canvis en la magnitud de resposta immune tumoral en ratolins(4).
La influència de la Lluna sobre el nosaltres.
Com en el cas dels animals i les plantes, la influència de la fase lunar sobre el cos humà és un tema que ha estat objecte de recerca científica. A través d'estudis i investigacions, s'han trobat evidències que suggereixen una relació directa entre la fase lunar i alguns processos biològics humans.
Un dels aspectes en què s'ha trobat una possible correlació és en el comportament humà. Encara que no n'era el seu objectiu, un estudi va trobar prou observacions com per afirmar que existeix una sincronia entre el cicle lunar i les fases d'estat d'ànim de persones amb transtorn bipolar(5).
També hi ha estudis(6) que han demostrat que "hi ha evidència científica sobre la influència significativa de la Lluna plena en el son humà i els nivells de melatonina nocturna, en condicions de laboratori estrictament controlades, on es pot excloure factors com la llum i la percepció de l'individu sobre la fase lunar".
Finalment, també hi ha estudis que mostren una relació entre els canvis hormonals i el cicle lunar, fins al punt que de determinar que el nombre de naixements nocturns es veu afectat per la fase lunar, especialment per la lluna plena(7).
I el mite de tallar els cabells en lluna creixent?
Tot i que, com hem vist, hi ha proves que suggereixen una possible influència de la fase lunar en alguns processos biològics, no n'hi ha que analitzin específicament aquesta qüestió.
Si ens fixem en les diferents etapes o fases de creixement del cabell, que sí que han estat estudiades -pots trobar-les a l'article La Caiguda Estacional del Cabell-, veiem que els ritmes de formació, creixement, caiguda i repòs del cabell no tenen cap mena de sincronia respecte a les fases del cicle lunar.
Tanmateix, encara és d'hora per descartar el mite. Com sabem, hi ha molts factors que influeixen en el cicle de vida del cabell; des de l'alimentació fins a factors hormonals, passant per la influència de l'entorn.
Al llarg del temps, ha estat molt estudiada l'alopècia androgènica que es produeix per la miniaturització del fol·licle pilós, causada per les hormones masculines conegudes com a andrògens. Afecta normalment als homes, però també pot afectar a les dones. És a dir, sabem que hi ha una relació molt clara i coneguda entre l'evolució del cabell i l'estat hormonal.
Allò que no és tan conegut és que també hi ha una relació estreta entre el creixement del cabell i una altra hormona: la melatonina(8). Aquesta hormona se sintetitza a partir de la serotonia a la glàndula pineal, en condicions de foscor, especialment mentres dormim.
La melatonina, no només regula la mort cel·lular programada (just el què és la queratinització del cabell), sinó que també regula els receptors d'estrògens. Respecte al cabell, els estrògens tenen l'efecte contrari que el dels andrògens, és a dir, frenen la caiguda del cabell.
Així doncs, el que sabem és que la melatonina, a més d'afavorir el creixement del cabell, en frena la seva caiguda, i que els estudis demostren que les fases del cicle lunar influeixen en la producció de melatonina.
Per tant, podem concloure, ni que sigui de forma indirecta, que el mite sobre tallar els cabells en relació a la fase del cicle lunar és del tot cert.
_____________________________________
1- "Nightmare in Tilling Fields: a Horror for Weed Pests".
Departament d'Agricultura dels EEUU, USDA-ARS. Desembre del 1995.
https://agresearchmag.ars.usda.gov/1995/dec/tilling2- "Correlation between plasma steroid hormones and vitellogenin profiles and lunar periodicity in the female golden rabbitfish".
Comp Biochem Physiol B Biochem Mol Biol. Setembre del 2000.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11126747/
3- "Impacts of moonlight on fish reproduction".
Mar Genomics. Abril del 2014.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24393605/
4- "The lunar cycle: effects on human and animal behavior and physiology".
Postepy Hig Med Dosw. 2006.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16407788/
5- "Bipolar mood cycles and lunar tidal cycles".
Intramural Research Program, NIMH, Bethesda, MD, USA. Gener del 2017
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5524624/
6- "Evidence that the Lunar Cycle Influences Human Sleep".
Current Biology. Juliol del 2013.
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(13)00754-9
7- "Novel perspectives on the influence of the lunar cycle on the timing of full-term human births".
Chronobiology International. Juliol del 2020.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32703035/
8- "Melatonin and the hair follicle".
Journal of Pineal Research. Gener del 2008.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18078443/