Quan comença la tardor, i a mesura que aquesta avança, la caiguda del cabell es converteix en un tema de conversa cada vegada més habitual al nostre saló. Si bé les causes no han estat ben estudiades fins al moment, hi ha evidències que demostren que durant la tardor s'accentua la caiguda del cabell.
En aquest article t'expliquem perquè es produeix aquest fenomen i què et proposem per a combatre'l:
L'any 2002 es va establir que el cicle de vida del cabell humà passa per quatre fases de desenvolupament, en comptes de les tres acceptades tradicionalment. Les quatre fases, que comprenen el naixement i la caiguda del cabell són les següents:
- Fase Anagen: La primera fase del creixement, amb una durada d'entre 3 i 7 anys, es caracteritza per la formació o el desenvolupament de totes les estructures del cabell.
El bulb pilós es regenera i comença la creació d'un nou cabell. En aquesta fase el cabell creix a un ritme mitjà d'1 cm per setmana.
- Fase Catagen: En aquesta fase, que pot tenir una durada de 2 a 3 setmanes, el cabell es desprèn de la papil·la dèrmica i comença la seva involució.
El fol·licle entra en repòs i el cabell, ja completament format, es comença a desplaçar cap a les capes externes de la pell.
- Fase Telogen: Aquesta fase, que pot durar de 2 a 3 mesos, és la vertadera fase terminal del cabell.
El cabell, estructuralment complert però ja "mort", es desplaça fins a caure.
- Fase Kenogen: La darrera fase amb una durada entre 4 i 7 mesos, es correspon amb una etapa on la papil·la entra en repòs i el fol·licle queda buit.
Aquesta quarta fase va ser establerta a partir d'un estudi de 14 anys durada realitzat a la Universitat de Gènova, i publicat l'any 2002.
Els cabells mai es troben tots ells en la mateixa fase del cicle de vida. De fet, només un 10% dels cabells es troba, de mitjana, en fase Telogen. Tanmateix, encara que se'n desconeixen exactament les causes, a la tardor es produeix una caiguda més accentuada del cabell. És el que es coneix com a Efluvi Telogen estacional.
Alguns autors afirmen que aquesta accentuació en l'entrada en fase telogen de més cabells pot ser deguda a la major exposició solar durant la primavera i l'estiu, però no hi ha cap estudi que sigui concloent al respecte.
Sigui per la major exposició solar, sigui pel canvi d'hàbits alimentaris, o sigui per les variacions en els nivells d'estrès i hormonals que es produeixen durant la primavera i l'estiu, un major nombre de cabells entren en fase Catagen.
Això implica que, a mesura que arriba i avança la tardor, una quantitat major de cabells del què és habitual entren en la fase Telogen i d'aquí que es produeixi una major caiguda.
La recuperació dels cabells caiguts durant l'Efluvi Telogen de la tardor hauria de seguir el cicle natural i passar al naixement d'un nou cabell, però molt sovint aquest cicle es talla, ja sigui per una debilitat extrema del nou cabell o bé per problemes en l'estimulació de la papil·la del cabell.
A LeLook treballem amb dos productes diferents per tal d'afrontar les causes d'aquesta aturada en el cicle de vida del cabell. L'un s'enfoca a l'enfortiment dels cabells més debilitats, i l'altre s'enfoca a l'estimulació de la papil·la capil·lar.
Per a l'estimulació de la papil·la capilar, recomanem l'aplicació del tractament Stemoxydine Cerafill Retaliate de Redken. El principi actiu d'aquest tractament és una molècula de Lutidinat de Dietil, coneguda sota el nom comercial de Stemoxydine, presentada l'any 2014 per Vichy Laboratoires, del grup l'Oréal, i posteriorment inclosa a totes les marques del grup.
Aquesta molècula actua sobre les cèl·lules mare que originen els nous cabells durant la fase Kenogen, quan els bulbs capil·lars es troben en estat latent. Es va comprovar que aconsegueix despertar un 33% dels bulbs latents, la qual cosa es tradueix en una mitjana de 1700 cabells nous en 90 dies. El resultat visual d'aquest efecte és una melena més densa, amb menys espais buits.
Per a l'enfortiment dels cabells més debilitats, recomanem l'aplicació del tractament Cerafill Maximize de Redken. El principi actiu d'aquest tractament és una molècula d'òxid de Dianopirimida, coneguda comercialment com Aminexil.
Aquest compost químic és molt similar al conegudíssim Minoxidil, el qual té una història ben curiosa al darrera. S'utilitzava com a fàrmac vasodilatador per pacients amb problemes renals des de principis dels anys 80, i es va descobrir casualment que tenia un efecte secundari: es va observar que feia créixer el pèl corporal, tant en homes com en dones, arribant-se a donar casos d'hipertricosis o Síndrome de l'Home-llop.