Són realment Orgànics, Naturals o Vegans els productes que semblen ser-ho?

Més d'una vegada ens hauràs sentit a dir que dediquem molt de temps i esforços a investigar els productes que utilitzem al saló. És una part de la nostra feina molt poc visible, però gràcies a tot el què hem anat aprenent amb els anys, ens ha servit per poder utilitzar i oferir-te bons productes amb la certesa que ho són. L'any 2011, per exemple, vam publicar un extens artícle  - encara  el més llegit del blog - sobre un tractament que ens encantava i que, malauradament, avui dia ja no existeix com a tal. Vam deixar de treballar-hi precisament perquè van canviar-ne la formulació, convertint-lo en un simple producte de "permanent química", això sí, a preu astronòmic. Avui dia, la marca continua existint però no té res a veure amb el producte original. L'Auge dels Productes Naturals i Vegans  Els estudis (1)  que s'han realitzat els darrers anys mostren una clara tendència a l'alça en l'ús de productes naturals en el sector de la cosmètica i la p

Modificar la forma del cabell: Allisats, Permanents i Pentinats

Un dels canvis més complexos d'entre els que es poden realitzar sobre el cabell, és justament un dels més demanats: el canvi de forma el cabell. No ens referim al canvi de la mida, sinó al canvi de l'estructura del cabell. Aquest canvi estructural pot ser més o menys efímer en funció del tipus de tècnica utilitzada. Per tal de modificar la forma del cabell cal desunir els enllaços que mantenen juntes les cadenes de proteïnes del cabell (veure l'anterior article La forma del cabell).

En el cas dels canvis de forma més efímers, els enllaços dèbils es desuneixen mitjançant l’exposició del cabell a l’aigua, la qual cosa permet recompondre’l en una forma diferent quan aquesta s’evapora de forma ràpida gràcies a l’ús de l’assecador. És el que coneixem com a pentinat.

En canvi, els canvis de forma més duradors, es basen en la ruptura dels enllaços de disulfur, que són els que mantenen fixa l’estructura del cabell. Aquests tractaments, coneguts com a permanents i allisats consisteixen a desfer els enllaços químicament, reorganitzar-los formant una estructura diferent, i recompondre uns nous enllaços de disulfur diferents dels anteriors.

La majoria de tractaments de permanent o d’allisat consisteixen en l’aplicació d’una loció tractant i d’un agent neutralitzant. La loció tractant conté dos components principals: hidròxid d’amoni (amoníac), que separa les llenques de la cutícula i permet que la loció penetri al còrtex del cabell; i tioglicolat d’amoni que desfà els ponts de disulfur, separant així les cadenes de queratina. L’olor desagradable i picant característica de les permanents es el resultat de la combinació de l’olor d’amoníac i l’olor d’ous podrits dels compostos de sofre.
Un cop desfets els ponts de disulfur i separades les cadenes proteíniques, es pot modificar la forma del cabell de forma permanent. Si el què es vol és arrissar-lo, s’enrotlla en tubs de plàstic; en canvi, si el què es vol és allisar-lo, el raspalla intensament o s’immobilitza els cabells entre plaques planes.
Un cop s’ha donat la nova forma al cabell, es reverteix la reacció química i es tornen a formar els enllaços de sofre en la nova posició. Per a fer-ho, s’utilitza una solució neutralitzant que no és altra cosa que peròxid d’hidrogen (aigua oxigenada).
Finalment, el cabell s’esbandeix i, en eixugar-se, es tornen a formar els ponts d’hidrogen i els salins. El cabell torna a ser fort, però ara té un aspecte molt diferent gràcies a la nova posició dels enllaços de disulfur.

Cal tenir en compte que els tractaments de permanent i d’allisat químics tradicionals presenten dos inconvenients principals:
En primer lloc, l’efecte dels tractaments és permanent en les fibres tractades, però no en les noves. És a dir, el cabell va creixent en la seva forma original per la part més propera a l’arrel. Com que el cabell creix de mitjana 1,25 cm al mes, de seguida es nota la diferència entre la part tractada i la nova.
En segon lloc, la mala aplicació o l’abús d’aquesta mena de tractaments pot acabar conduint a la destrucció de l’estructura interna del cabell (“es crema”, cau, queda “com un xiclet”, etc).


Finalment, cal tenir en compte que, encara que els components principals siguin els mateixos, hi ha diferències considerables entre les diferents marques de tractaments de permanent o d’allisat. Les marques de gamma alta acostumen a incorporar olis essencials que protegeixen el cabell i l’ajuden a mantenir un bon aspecte, així com protectors per al cuir cabellut que mitiguen la irritació que provoquen aquests tractaments.

Si ja ens coneixes, ja sabràs que a LeLook no som massa partidaris ni de les permanents ni dels allisats, però quan els realitzem, utilitzem els millors productes disponibles per tal de protegir al màxim allò que és el més important en tot aquest procés, el teu cabell i, en definitiva, la teva imatge.

Si vols posar-te en contacte amb nosaltres pots fer-ho a través de la nostra pàgina web o al nostre facebook: