Tallar el cabell segons la Fase de la Lluna

Com t'explicàvem en aquest article , hi ha una gran quantitat d'evidències científiques sobre la influència que té la Lluna sobre el nostre entorn i sobre nosaltres. Ara bé, en relació al nostre cabell pròpiament dit, la seva influència només es pot deduir de forma indirecta. La influència indirecta de la Lluna sobre el Cabell En l'article esmentat ja et comentàvem que els estudis (1),(2) científics evidencien que l a Lluna mostra una influència sobre la nostra producció hormonal . Per altra banda, és coneguda la relació existent entre les condicions del cabell i els nostres nivells hormonals, fins al punt d'explicar la progressiva fragilitat del cabell a mesura que envellim, o casos més extrems com l'alopècia androgenètica. La clau és la Melatonina La Melatonina és una hormona que es sintetitza a partir del neurotransmissor anomenat serotonina. Són coneguts els efectes que té la producció de melatonina en la nostra regulació del son. Tanmateix, també té altres

La Coloració Àcida (I): El pH del cabell i els productes capil·lars.

Molt probablement, les nostres estilites t'hauran parlat més d'una vegada d'aplicar-te coloració àcida, o n'hauràs sentit a parlar alguna vegada, i, com la majoria de persones, la teva primera reacció haurà estat pensar: -Coloració Àcida? Els àcids són corrosius! No, gràcies! En els següents articles, una sèrie de dos, descobriràs que, en realitat, la coloració àcida és bona per al teu cabell i el teu cuir cabellut! Abans d'explicar-te què és i perquè és beneficiosa per a tu, repassarem un concepte bàsic, el pH, i t'explicarem quina relació té amb tots els productes que es fan servir per al cabell. Estem convençudes que t'enduràs més d'una sorpresa.

El pH.
El pH, abreviatura de potencial d'Hidrògen, és una mesura que s'utilitza per determinar el grau d'acidesa o d'alcalinitat d'una substància soluble a l'aigua. L'escala del pH va des del valor 0 fins al valor 14, amb el valor 7 considerat com a neutre. Així doncs, els elements amb un pH entre 0 i 6 són àcids -l'àcid sulfúric té un pH de 0,3- mentre els elements amb un pH entre 8 i 14 són alcalins -la sosa càustica té un pH de 13,5-. Com pots veure, com en tot a la vida, els extrems sempre són perillosos.

El pH del cabell i de la pell.
Fins ara, a resultes de la publicitat de productes per al cabell, de cosmètics i productes per a la pell, segur que tenies la noció que el pH Neutre era el 4,5 en comptes del 7. I això és cert, en part. És neutre en relació a nosaltres perquè, en realitat, som àcids!
Perruqueria LeLook: el pH del Cabell

Es considera que un cabell sa i una pell sana són aquells que tenen uns pH compresos entre 3,5 i 5,75. És a dir, que els nostres cabells i la nostra pell són àcids. La variabilitat entre un nivell i un altre depèn de molts factors, que van des dels ambientals fins als alimentaris. Es considera que el pH òptim per a la pell està entre el 4,7 i el 5,75, mentre que el pH òptim per al cabell és més àcid encara i se situa entre el 3,5 i el 5,5. Si tenim en compte que l'aigua potable té un pH d'entre 6,5 i 9,5 (pot baixar fins a 4,5 en algunes aigües minerals), és molt normal que es produeixi una alteració del pH del cabell en el seu estat natural, tot i que tant el cabell com la pell restableixen el seu nivell de pH en poques hores. El grau i velocitat d'aquesta capacitat de recuperació depèn, altra vegada, de molts factors com ara la genètica, l'edat o l'alimentació.

Els productes capil·lars: Treballar amb el pH del cabell.
Tots els productes que s'apliquen al cabell, siguin del tipus que siguin, tenen un punt essencial en comú: Es modifica el pH del cabell per tal de provocar una determinada resposta de la fibra capil·lar, i obtenir-ne un resultat determinat. Vegem-ne alguns exemples:

Els XAMPÚS NEUTRES tenen un pH al voltant del 4.5, amb la qual cosa no tenen efectes sobre el pH del cabell ni de la pell, però no tenen prou poder de neteja per diluir greixos ni prou poder de reparació per a cabells que hagin estat tractats i tinguin el seu pH alterat.

Authentic Beauty Concept- Deep Cleansing Shampoo
Els PRODUCTES DE CURA, com ara els xampús àcids, els condicionadors, les mascaretes o els sèrums, acostumen a tenir uns pH més baixos que el del cabell en el seu estat natural. Són més àcids que el cabell. Això és així perquè precisament busquen un efecte astringent que tanqui la cutícula. La idea és, bé compensar el pH elevat del cabell, o bé tancar-lo per tal que no es perdi el què s'hi ha introduït, com ara els pigments aportats amb un tint o els components afegits per un tractament.

Els XAMPÚS NETEJADORS I DE TRACTAMENT són alcalins, amb pH entre 7 i 8. Aquest tipus de xampús s'utilitzen, bé pel seu poder a l'hora d'eliminar greixos i silicones, o bé pel fet d'obrir bé la cutícula i afavorir la penetració dels components que s'aplicaran en un tractament posterior. Els xampús de tractament sempre han d'anar seguits d'un producte àcid que segelli altra vegada el cabell i no es aconsellable utilitzar-los de forma prolongada en el temps per si sols ja que acabarien ressecant tant el cabell com el cuir cabellut. Els TINTS PERMANENTS tenen un pH d'entre 9 i 11, depenent de la qualitat d'aquests. La qualitat d'un tint té a veure amb la grandària dels pigments que introdueix a dins del cabell per a donar-li el color desitjat. Quant més bo és un tint, més petits són els pigments i per tant, no cal obrir tant la cutícula del cabell per introduir-los. Així, quanta més qualitat té un tint, menys alcalí és i menys altera el pH del cabell per poder aconseguir el resultat desitjat.

Perruqueria LeLook Sabadell - Pixie - Cabell color plata
La utilització d'AMONÍAC i altres components similars, com l'ETANOLAMINA (MEA) -el que porten els tints permanents sense amoníac-, està molt relacionada amb aquesta necessitat d'alterar el pH del cabell. Aquests components són molt alcalins (pH 11,6) però molt volàtils i s'apliquen en molt baixes concentracions -l'olor de l'etanolamina no és perceptible en aquests nivells, per exemple-, amb la qual cosa el cabell recupera uns nivells de pH segurs en poca estona. L'aplicació d'escalfor, especialment en aquells tints més alcalins, el què fa és augmentar aquesta volatilitat -no pas potenciar el efectes- per retornar a nivells segurs més ràpidament. Quan es tapa el producte, sigui amb film o amb paper de plata, el què es pretén és justament el contrari. Es tracta de reduir la volatilitat del component alcalí per tal que l'alteració del pH del cabell duri més estona. És justament el què es pretén en les DECOLORACIONS, per exemple, ja que es tracta de mantenir la cutícula del cabell oberta més estona per tal que aquest expulsi els pigments que hi ha a l'interior. Precisament per això, cal tenir molta cura en els temps d'exposició al producte ja que si es manté una alcalinitat tan alta de la fibra capil·lar durant massa estona, la fibra no podrà recuperar el seu nivell de pH i es farà malbé, acabant tenint la tan temuda textura "de xiclet" o arribant a la ruptura del cabell.Si mai te n'has fet cap, en els processos de PERMANENT, sigui en acabat arrissat o llis, hauràs vist que t'apliquen dos productes. En primer lloc, el "líquid de permanent", és un producte alcalí (pH entre 8 i 11), l'exposició al qual permet "modificar" l'estructura del cabell. En segon lloc, s'aplica el "neutralitzant" per fixar la nova forma; és un producte àcid amb un pH de 4 que restitueix el pH de les fibres capil·lars als seus nivells normals.
Finalment, un cas extrem de producte alcalí per a les fibres capil·lars, són les CREMES DEPILATÒRIES, amb un pH que supera el 12, prou alt com per dissoldre el cabell en pocs minuts.
Com hauràs vist en aquest article, qualsevol tractament que s'apliqui al cabell, fins i tot el més simple com la neteja, comporta la modificació temporal del seu pH. Segurament, ja comences a intuir perquè et dèiem al principi que la coloració àcida és bona per al teu cabell. En el proper article, aprofundirem en això i t'explicarem com la utilitzem al nostre saló. Et recomanem que et subscriguis al nostre blog prement el següent botó i així  el podràs rebre directament al teu correu electrònic.
Subscriu-te a LeLook